Man van het decennium: Casanova
We zijn in de donkere dagen beland en het is tijd om terug te kijken op… Ja, op wat? Niet dit jaar, dat vooral in het lullige Nederland in het teken stond van vervelende politiek en ergerlijke politici. We moeten eigenlijk kijken naar het hele decennium op deze aardkloot. En juist op dit moment krijg je de indruk dat we ook daadwerkelijk een nieuwe ontwikkeling doormaken. Dat heeft natuurlijk te maken met Wikileaks.
Drie weken geleden zat ik bij toeval naast een Britse journalist, die op de Hogeschool van Amsterdam een praatje had gehouden over zijn boek, dat inmiddels is uitgegroeid tot een standaardwerk over de teloorgang van de journalistiek. We gingen erna met een groepje uit eten. Deze Engelsman, Nick Davies, vertelde mij over de politieke media-tijdbom die inmiddels Cable Gate is gedoopt.
Davies had Julian Assange afgelopen zomer ontmoet en hem in een lang gesprek ervan overtuigd om de tienduizenden documenten over Afghanistan, Irak en de Amerikaanse ambassades te delen met The Guardian en enkele andere mondiale kwaliteitskranten. Dat zou de hele release meer journalistieke legitimiteit geven, zei Davies tegen Assange. Anders zou Wikileaks, zo zei hij tegen Assange, in de media worden afgemaakt als een geïsoleerde en gevaarlijke rebellenclub, geleid door een publiciteitsgeile narcist.
Inmiddels zien we dat dit scenario zich toch heeft ontrold. De blonde Robin Hood van deze tijd heeft zich na een massale media-jacht gemeld bij de Sheriff van Nottingham en Koning Jan – de Amerikaanse rechtervleugel - schreeuwt om zijn hoofd. Alleen: de goede Koning Richard Leeuwenhart – Obama dus – komt Robin ditmaal niet te hulp. Obama zwijgt – en maakt politieke deals met het Fox-tuig. En daarmee heeft de gedoodverfde Man van het Decennium zichzelf tamelijk definitief van het erepodium geschoven. Want de nieuwe nummer één – dat is nu Assange. De man die de al een tijdje doormodderende machtigste staat van de wereld een extra duwtje omlaag geeft.
Davies vertelde ook over de achilleshiel van de Australische internet-activist. “Een man waar direct alle vrouwen op af vliegen - en andersom.” En dat is het opmerkelijke van al dit lekken: de rol van seksualiteit. Een eenzame homoseksuele Amerikaanse soldaat in Bagdad kopieert een computer vol geheimen op cd’s van Lady Gaga (…) en levert die vervolgens aan een moderne Casanova. Ook dat was een mystieke lastpak zonder verblijfplaats, met politieke en journalistieke vaardigheden.
Er zullen vermoedelijk nog een hoop speelfilms komen over Cable Gate - ook vanuit Hollywood. En terwijl Assange in de cel zit, blijven The Guardian en de andere kranten buiten schot en kunnen ze nog maandenlang US embassy cables blijven rondstrooien. Want vergeet niet: de documenten gaan terug tot in de jaren ’60. Dus er komt nog het een en ander vrij over de Amerikaanse activiteiten in Vietnam, Chili, Israel, noem maar op. Het kan nog een leuk decennium worden.
Robert Slagt