Hokjesdrang, hosties en hoofddoekjes

Het is de dag na de lokale verkiezingen en we proberen het landelijke slagveld te overzien: het Koninkrijk der Nederlanden heeft een grote stap richting Bananenrepubliek gemaakt. Waar te beginnen? 
Vooruit, eerst - in de geest van beschavingspartij D66 - even iets positiefs: de NOS heeft het uitstekend gedaan gisteravond. Rob Trip is sterk als analyserende bruggetjesbouwer, en de uitslagen werden netjes op een touch screen geduid door Herman van der Zandt, toekomstig ankerman. Nu komen de uitglijders.
Banaan 1. In Rotterdam gingen sommige stemmers met een mental coach de hokjes in. Die zouden hen ingefluisterd hebben om op de PvdA te stemmen. Leefbaar Rotterdam, die op 180 stemmen na geen grootste partij werd, eist hertelling. Miami aan de Maas: don’t forget how Bush beat Gore.
Overigens was ik op de kiesavond toevallig in een hoofdstedelijk stembureau, en hoe daar de stemmen geteld werden, was licht schokkend: Gestresste vrijwilligers die overal en nergens rommelige stapels stembiljetten op de grond leggen, opvouwen en gaan plassen, een voorzitter die zijn rekenmachine kwijt is. Allemaal reuze fraudegevoelig.
Banaan 2. Ik zat daarna in de kroeg en de gesprekken gingen vooral over geweld op straat en het groeiende gat tussen onderklasse van immigranten en de blanke stadselite. Vaders die elkaar slaan omdat zonen elkaar in de haren vliegen op het speelplein. De vrouwen van de blanke elite nemen het juist op voor hun allochtone geslachtgenoten, door demonstratief hoofddoekjes te dragen. Misschien moeten we komende zondag ook allemaal een hostie gaan halen bij de mis om solidair te zijn met katholieke homo’s die tijdens carnaval worden gediscrimineerd. In diezelfde week komen honderden katholieke vijftigers uit de kast die als schooljongens door de kerk zijn betast. Dit is een ingewikkeld land aan het worden.

Nederlander zijn een nuchter volkje.
Nederlanders zijn een nuchter volkje.

Banaan 3. Er wordt al flink gewed op de uitslag van 9 juni. Wordt het PVV-CDA-VVD? Wat doet D66? Is de hostie- en homofoob Rouvoet straks beslissend voor de formatie? Bos gaat in ieder geval glorieus de oppositie in. Balkenende gaat het slecht doen en zal opstappen. Dan krijgen we de strijd tussen Verhagen en Eurlings: een katholieke battle. Ik gok op Verhagen: hij wint doordat hij meer volgers heeft op Twitter. Zo zien we dat zijn ramkoers, die in het najaar begon, zich gaat uitbetalen. Eerst de PvdA tackelen op Uruzgan, dan met hulp van de NAVO het kabinet laten vallen, tenslotte de kroon van Balkenende afnemen. Ik zet een doos hosties in.
Banaan 4. Wilders gaat het moeilijk krijgen, want hij is nu verworden tot prooi en heeft een kader van drinkers en dierenwinkeliers. Het CDA en ook de VVD zullen hem moeten aanvallen om overeind te blijven. Niet rechts, maar links passeren wordt weer populair. De SP en GroenLinks vallen Bos aan, D66 blijft redelijk en valt iets terug. Het wordt een campagne van vuile woorden. Laten we hopen dat iedereen in leven blijft. Anders zijn we, behalve politiek instabiel, straks rijp voor een staatsgreep. Goed dat ons leger nog even in Afghanistan zit.

Robert Slagt

Leave a Reply