Hoe de NOS uitglijdt in Gaza

Het NOS Journaal opende dinsdagavond met het winterweer. Weggebruikers die hun autoruit moeten krabben, de wegenwacht moeten bellen, die rekening moeten houden met gladheid en gaten in het wegdek van de A6. Het is nogal wat. Toen kwam het dodelijke zinnetje van Sacha de Boer: “Maar eigenlijk viel het wel mee met de problemen”.

 

In Gaza waren die er wel. Die middag richtte een Israëlische mortiergranaat een nieuw bloedbad aan in een VN-school in Gaza waar doodsbange families bescherming hadden gezocht. Bombardementen, grondoorlog, ruim vijfhonderd doden, duizenden gewonden, een getraumatiseerde generatie Palestijnse kinderen. Hoeveel is er nodig om de redactie van het Journaal wakker te schudden? Op CNN snappen ze heel goed welk drama zich voltrekt in Gaza, maar de NOS vindt de winteroverlast belangrijker. Het is symptomatisch voor de huidige naar binnen gekeerde, vermaakgerichte tv-journalistiek in Nederland. Dit probleem zit diep. Vanochtend, woensdag 7 januari, opende de NOS weer met de winter.

 

Gelukkig schat de zo ondergewaardeerde Nederlandse krant de ernst van de situatie beter in. De correspondent van De Volkskrant schrijft over zijn frustratie dat westerse journalisten niet in Gaza worden toegelaten. Israel hoopt hiermee deze slag in de media-oorlog te winnen. De pers weghouden en de verantwoordelijkheid voor de honderden doden in de schoenen schuiven van Hamas. Want die moeten ‘een lesje worden geleerd’, aldus ex-vredesduif Shimon Peres. Deze mannen, die het wagen om vanuit hun ‘openluchtgevangenis’, zoals analist Ko Colijn Gaza omschrijft, raketten op de bezetter af te schieten.

 

Ondertussen wordt er door vele politici in alle toonaarden gezwegen over het verwerpelijke en zinloze offensief van Israel. Obama, zo weten we inmiddels, zal zwijgen tot 20 januari. Verwacht niet dat hij daarna Israel zal afvallen. Verhagen mompelt iets over het beëindigen van de wapensmokkel aan de grens, van de PvdA of minister Koenders horen we niets. Iedereen hoopt hardop dat een staakt-het-vuren ‘nabij’ is, maar niemand oefent werkelijk druk uit op de Israëli’s om dit te bereiken. Alleen de SP en enkele oude CDA-politici als Van den Broek en Van Agt veroordelen het geweld en durven oproepen tot strafmaatregelen tegen Israel. Voor velen is dit nog een taboe. Maar wie pleegt hier de terreur? En hoe lang kijken we nog toe hoe een bezettingsleger gehakt maakt van weerloze burgers?

 

De NOS weet het wel: die maakt zich klaar voor de live-uitzending van het NK op natuurijs.

Leave a Reply