De laatste betaalde regiojournalist

Ze gaan de komende jaren steeds vaker opduiken: witte plekken op de nieuwskaart. De grote ontslaggolf in de krantensector is op gang gekomen. Bij landelijke kranten zie je dat niet meteen; die worden wat dunner. Bij de regiopers en lokale kranten zie je het wel. Die betalen plaatselijke correspondenten hoogstens nog een paar tientjes. Regiojournalistiek wordt het zompige werkterrein van een handvol liefhebbers en amateurs die niet van de pen hoeven te leven.

 

So what, we hebben toch internet? Wij horen het de crossmedialen roepen. Jazeker, internet is een mooie uitvinding. Vooral om dingetjes op uit te zoeken: vakantiehuisjes, het weer op Madeira, plaatjes van de medemens, wikiweetjes. Internet is bedreven in bijzaken - zoals bloggen. Maar of internet ook een betrouwbaarder en overzichtelijker beeld van de werkelijkheid biedt, is sterk de vraag.

 

Het voorbeeld van iedere crossmediale reporter. 

 

Internet doet de marktwaarde van nieuws in ieder geval langzaam maar zeker naar het nulpunt zakken. Het maakt de snelheid van het nieuws belangrijker dan de echtheid. Het maakt de amusementswaarde belangrijker dan de diepgang. En het moet natuurlijk gratis zijn: feiten zijn immers maar feiten. Maar de schrijvende mens die de feiten kan schikken, aankleden en duiden, die gaan we straks wellicht missen.

Interessant is wel dat in deze tijden van crisis de burger weer even teruggrijpt op de gedrukte media, omdat die beter en uitvoeriger kunnen uitleggen hoe de economie instort en wie daarvan last hebben. Uiteindelijk kunnen we altijd nog terugkeren bij de krant. Maar bij het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant is dat deze week een schrale troost.

 

Internet is schitterend, maar het holt de reporter ook uit, klaagde de ‘journalist van het jaar’ Bram Vermeulen kort geleden. Je moet filmen, standuppers maken, radiopraatjes houden, bloggen en steeds maar weer die site updaten. Steeds maar rennen, met meer deadlines en voor minder geld. Ik moet dan denken aan de Man van Zes Miljoen, de tv-held uit de jaren ’70. Ziet hem rennen in Drenthe en Friesland, van veenbrand naar hunnebedvernieling. De laatste betaalde regiojournalist.

 

 

Leave a Reply