Assad, Murdoch en de ware reporter

De Syrische opstand is nu zo’n vier maanden gaande. Vrijdag schoot het leger in diverse steden op honderdduizenden demonstranten met als gevolg tientallen doden. Ik weet het, het is allemaal niet bevestigd, maar hoe ver moet dit Assad-regime gaan met het uitmoorden van zijn burgers voor het buitenland ingrijpt? Kadhafi is er niets bij. Waarom grijpt de NAVO hier niet in?
Wel, Amerika verkiezen Assad van de Alevitische minderheid kennelijk boven een regime geleid door de moslimmeerderheid. Want een soennitische machthebber in Damascus heeft ook invloed op de machtsbalans in Libanon en het nu nog gematigde Jordanië. Kortom: bij een machtswisseling in Syrië dreigt voor Israël een omsingeling van vijandige, meer op islamitische leest geschoeide regimes, terwijl het generaalsbewind in Egypte de grens met de Gazastrook al wijd open heeft gezet.
Je vraagt je dan af: waarom doet Europa niets aan Syrië? Nederland hielp met ingrijpen in Irak omdat Saddam een dictator was die zijn burgers onderdrukte. Ik denk dat Assad minstens zo ver gaat. Wij westerlingen hebben hier schuld aan, omdat we voor de Syriërs niets over hebben, ook als het wordt afgeslacht door zijn eigen regering. We zien geen tv-beelden en we doen geen pogingen om media naar binnen te smokkelen. Dit bloedige verhaal bestaat dus niet, in onze verwende ogen. Bovendien zijn onze blonde half-premier en CDA-leider fanatiek pro-Israël: zij hebben geen binding met ‘de Arabische zandbak’, zoals een iets te enthousiaste PVVer het noemt.

Rupert Murdoch en de gearresteerde Rebekah Brooks.

Rupert Murdoch en de gearresteerde Rebekah Brooks.

De aanstaande val van het Murdoch-imperium dan. Daarover wordt hier in de media wel een beetje bericht. Maar we horen niet welke gevolgen het afluisterschandaal rond News of the World kan hebben voor de internationale media en de wereldpolitiek. Vandaag is Rebekah Brooks, de hoofdredactrice van de inmiddels gesloten krant aangehouden. De vraag is: welke andere Murdoch-media hebben ook mobieltjes gehackt, privé-detectives ingezet en andere misdaden begaan om hot news te vergaren? The Times? The Sun? Fox News?

Bij die laatste naam zal Obama gaan glimlachen. Fox is de zender die het extreemrechtse Republikeinse gedachtegoed en de Tea Party het sterkste belichaamt en al twee jaar achter hem aan zit. Juist nu de president electoraal lijkt te bezwijken onder de Amerikaanse schuldenlast en de onwil van de Republikeinen om de belastingen voor hogere inkomens te verhogen, is dat hoopgevend nieuws.
Voor de Britse premier Cameron is het Murdoch-schandaal juist slecht nieuws, want eerst huurde hij Andy Coulson, een oud-hoofdredacteur in van News of the World als perschef voor het kabinet en daarnaast was hij persoonlijk bevriend met de roodharige arrestante Brooks.
Dit hele schandaal is opgediept door Nick Davies van The Guardian. Al twee jaar schrijft hij stukken over criminele activiteiten van de Britse tabloids, en vorige week, toen bekend werd dat zelfs de telefoon van een vermist en overleden Britse meisje was gehackt, is de publieke verontwaardiging losgebarsten. Te verwachten valt dat er veel strengere regels zullen komen om de riooljournalistiek tegen te gaan. Zo zie je dus maar weer: met Facebook en Twitter kun je misdaad en onderdrukking wel signaleren, maar om dit soort wandaden dusdanig in kaart te brengen dat de politiek in gaat grijpen, heb je echte journalisten nodig.

Robert Slagt

Leave a Reply