Archive for augustus, 2010

Conny Mus, man van het beeld

zondag, augustus 22, 2010

Ik heb thuis al jaren een T-shirt liggen dat slechts bij hoge uitzondering de kast uit mag. Er staat namelijk een beeltenis op van Saddam Hoessein. Het is dus een shirt waar je niets mee kunt. Op straat dragen is taboe, vermoedelijk zelfs gevaarlijk. Je kunt er hoogstens thuis in slapen - als je dat leuk vindt. Mijn schoonzuster heeft het steevast aan als ze bij ons logeert. Dat T-shirt is een grap en een vloek tegelijk. Ik kreeg het cadeau van Conny Mus, de RTL-correspondent in Israel die op 20 augustus j.l. overleed.

Het Saddam-shirt was typerend voor Conny: hij was aardig, attent ook, erg professioneel als journalist, maar hij hield ook van zeer droge humor. Dus toen hij eind jaren negentig weer eens in Bagdad was geweest vanwege een Amerikaans bombardement, nam hij voor ons, de buitenlandredactie van RTL Nieuws, een Saddam-souvenir mee. Het maakte hem nog geliefder bij zijn collega’s dan hij al was.

Conny was een correspondent zonder pretenties. Hij had moeite om een lopende zin in het Nederlands te schrijven. Dus voor hij in Jeruzalem een voice-over insprak, stuurde hij de tekst even naar de redactie in Hilversum voor correctie. Hij kende zijn eigen zwaktes, en deed daar niet moeilijk over. Daarmee was hij een uitzondering, want veel journalisten zijn bang om zich zo kwetsbaar op te stellen, zeker als het gaat om hoe ze schrijven.

Conny Mus (in geleend uniform) in Irak.

Conny Mus (in geleend uniform) poserend met collega's met wie hij in Irak werkte.

(more…)