Archive for mei, 2010

Het verkiezingsdebat als IQ-quiz

vrijdag, mei 28, 2010

Dat mejuffrouw Tweebeeke van RTL woensdag die charmante opmerking van Balkenende naar haar hoofd kreeg, was natuurlijk vooral de schuld van dat belabberde debatformat dat de nieuwsredactie had uitgedacht. Een journalist die voortdurend zelf direct apart gaat met iedere partijprins, terwijl de zeven andere dwergen op een afstandje schaapachtig op hun beurt staan te wachten: wie bedenkt zoiets?
Het was al de tweede debatmisser van RTL, want de manier waarop Frits Wester de eerste confrontatie van de Big Four leidde was niet om aan te zien. Wat een slome en ongeïnteresseerde houding nam deze ANWB-twitteraar aan. En als er af en toe echt een gesprek op gang dreigde te komen over hypotheekrenteaftrek riep hij voortdurend: dat onderwerp komt straks!
Zeer pijnlijke vertoningen allemaal, deze debatten. Het domste van RTL was dat iedere partij zijn eigen publiek mocht meenemen, compleet met t-shirts en toeters. Op die manier krijgt elk applausje iets geforceerds. Alsof je bij de nationale IQ-quiz zit, met een tribune vol blondjes, met Belgen en brandweerlieden. Bij een echt debat hoort een neutraal publiek, want dan kan je aan het applaus echt horen wie het goed doet.
Wat ook vermoeiend is, is dat we bij zo’n lijsttrekkersdebat totaal niet meer weten welke feiten en cijfers kloppen. Het is één grote Lagerhuis-kakafonie van welles en nietes roepen, en tussendoor wordt er keihard gelogen, zoals Balkenende deed over het koopkrachtbehoud. Onze premier is weer een raadslid uit de gemeente Amstelveen geworden: een springerig mannetje dat heel graag premier wil worden.

Tip voor Cohen: niet zweten als een Nixon tijdens het debat.

Tip voor Cohen: niet zweten als een Nixon tijdens het debat.

(more…)