Archive for maart, 2010

Hokjesdrang, hosties en hoofddoekjes

donderdag, maart 4, 2010

Het is de dag na de lokale verkiezingen en we proberen het landelijke slagveld te overzien: het Koninkrijk der Nederlanden heeft een grote stap richting Bananenrepubliek gemaakt. Waar te beginnen? 
Vooruit, eerst - in de geest van beschavingspartij D66 - even iets positiefs: de NOS heeft het uitstekend gedaan gisteravond. Rob Trip is sterk als analyserende bruggetjesbouwer, en de uitslagen werden netjes op een touch screen geduid door Herman van der Zandt, toekomstig ankerman. Nu komen de uitglijders.
Banaan 1. In Rotterdam gingen sommige stemmers met een mental coach de hokjes in. Die zouden hen ingefluisterd hebben om op de PvdA te stemmen. Leefbaar Rotterdam, die op 180 stemmen na geen grootste partij werd, eist hertelling. Miami aan de Maas: don’t forget how Bush beat Gore.
Overigens was ik op de kiesavond toevallig in een hoofdstedelijk stembureau, en hoe daar de stemmen geteld werden, was licht schokkend: Gestresste vrijwilligers die overal en nergens rommelige stapels stembiljetten op de grond leggen, opvouwen en gaan plassen, een voorzitter die zijn rekenmachine kwijt is. Allemaal reuze fraudegevoelig.
Banaan 2. Ik zat daarna in de kroeg en de gesprekken gingen vooral over geweld op straat en het groeiende gat tussen onderklasse van immigranten en de blanke stadselite. Vaders die elkaar slaan omdat zonen elkaar in de haren vliegen op het speelplein. De vrouwen van de blanke elite nemen het juist op voor hun allochtone geslachtgenoten, door demonstratief hoofddoekjes te dragen. Misschien moeten we komende zondag ook allemaal een hostie gaan halen bij de mis om solidair te zijn met katholieke homo’s die tijdens carnaval worden gediscrimineerd. In diezelfde week komen honderden katholieke vijftigers uit de kast die als schooljongens door de kerk zijn betast. Dit is een ingewikkeld land aan het worden.

Nederlander zijn een nuchter volkje.
Nederlanders zijn een nuchter volkje.

(more…)