Archive for juni, 2009

Weimar aan Zee: Ja of Nee?

donderdag, juni 4, 2009

Het woord viel al enkele dagen voor de zorgwekkende uitslag van de Europese verkiezingen van 4 juni. Het politieke veld in Nederland gaat steeds meer lijken op de Weimarrepubliek: een land van verscherpende tegenstellingen, van Ja of Nee tegen Europa, van Ja of Nee tegen buitenlanders, van Ja of Nee tegen alles.
Het is, los van de modieuze afkeer van Europa, het gevolg van de schreeuwerige meningencultuur waarin we al een aantal jaren leven. Het midden is een saai en zompig moeras geworden waarin gematigde partijen zich niet meer kunnen profileren. Die sterven een langzame, gestage dood, een beetje zoals de dagbladen. Zie de PvdA, die nu voor Grote Keuzes staat in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2011. Wel of niet doorgaan met Woutertje Bos als partijleider, en vooral: wel of niet meewaaien met de standpunten van de PVV.
De vergelijking tussen Nederland en Weimar werd gemaakt door Frits Bolkestein, op een ontmoeting met mediastudenten van de Hogeschool van Amsterdam. De voormalige VVD-leider, die wat ouder oogde maar nog steeds levendig sprak, constateerde een toenemende polarisatie in de Nederlandse politiek, net als in het Duitsland van de jaren ‘20. En we weten tot welke machtsgreep die uiteindelijk heeft geleid.

Weimar: hyperinflatie als speelgoed.

Weimar: hyperinflatie als speelgoed.

(more…)