Archive for april, 2009

Toeristen in Irak - eerlijk waar!

donderdag, april 2, 2009

Eind maart gaf ik een week lang een training bij een politiek tijdschrift in Koerdisch Irak. Daarover een volgende keer meer, want wat mij deze keer opviel – ik was vorig jaar mei ook in Koerdistan geweest – was dat Irak aan het ‘normaliseren’ is. De eerste toeristen zijn gesignaleerd!
Bij aankomst op de luchthaven van Erbil stuitte ik op een Amerikaanse dame op leeftijd, die mij vertelde dat ze met een groep ging rondreizen in het noorden van het land. Koerdisch Irak, dacht ik toen, is dus echt zo veilig als het oogt.
Wie hier voor het eerst komt zonder te weten van de Amerikaanse inval en de aanslagen, zou denken dat hij in een zeer welvarend land in het Midden-Oosten is. Overal wordt gebouwd en op de wegen zie je louter nieuwe Four Wheel Drives. En buiten de stad zag ik vele duizenden, nee, tienduizenden mensen picknicken. De elektriciteitskabels hingen vol verstrikt geraakte vliegers van spelende kinderen  Het was Newroz, het Koerdisch nieuwjaar, en dat is een feest dat in Noord-Irak enkele dagen duurt.

Koerdische bermpicknickers.

Koerdische bermpicknickers.

(more…)