Archive for januari, 2009

Begon de kredietcrisis in Italië?

donderdag, januari 22, 2009

Gastcolumn door Martijn van Lieshout

 

Alles van historisch belang begint in Italië. Deze stelling hoor je wel eens van Italianen. En eerlijk is eerlijk, er zit iets in. Waar anders dan in Rome begon het Romeinse rijk? De Middeleeuwen waren in hun kern eveneens Italiaans; de hoogste zetel van de christenheid bevond zich immers in Rome. Christelijke vernieuwingsbewegingen, zoals de Franciscanen, begonnen in Italië. En uiteraard waren het Italianen die hun eigen verleden herontdekten en zo de Renaissance inluidden.

 

In de Nieuwe Tijd die er op volgde gaven wetenschappers (Galileï, Padova), ontdekkers (Columbus, Genua) en politieke denkers (Machiavelli, Florence) de wereld een totaal ander aanzien. Na een tijdje rust liet Italië in de 20ste eeuw opnieuw van zich horen, ditmaal als geboorteland van een politieke ideologie met ongekend destructieve gevolgen: het fascisme.

 

Nu zitten we in de 21ste eeuw, en volgens sommigen beleven we historische tijden: het kapitalistisch systeem zou op wankelen staan. Hoe is dat zo gekomen? Er bestaat een misvatting dat de kredietcrisis in Amerika begon. De oorsprong ligt in Italië, om precies te zijn in Napels.

 

De schrijver Curzio Malaparte.

 

(more…)