Archive for oktober, 2008

U wilt een interview? Dat kan!

vrijdag, oktober 17, 2008

Een journalistieke training in oostelijk Turkije kan tot verrassingen leiden. We zijn voor Press Now bezig met een workshop ‘Creative News Making’ in een skihotel in de regio Kars, tegen de grens met Armenië. Buiten ligt geen sneeuw, binnen zit ik aan tafel met vier middelbare, besnorde heren in pakken. Ze zijn eigenaar van of schrijven voor lokale kranten. De oplage komt meestal niet boven de duizend stuks, toch zijn de kranten gratis. Hoe betalen ze dat?

De deelnemers aan de training in Kars.

Ik vertel over wat je met een onderwerp kunt doen: invalshoeken, bronnen, hoor en wederhoor, noem maar op. Niets aan de hand. Dan opeens komt het. Een van de mannen wijst op een interview met een fabrieksdirecteur in zijn krant. ‘Die man heeft natuurlijk wel betaald voor dit artikel’.

Ik hoor mezelf oprecht verbaasd zeggen: oh? Mijn collega, die is opgegroeid in Turkije, begint zachtjes te lachen. De heren leggen het kraakheldere systeem uit: wie graag in de krant wil staan, is welkom, maar daar zit wel een prijskaartje aan vast. Terwijl ik luister, denk ik: het wordt een leerzame training. (more…)